Tässä keskustelussa syvennymme siihen, miten yrittäjyys voi toimia yhteiskunnallisena muutosvoimana ja aktivismin välineenä. Tarkastelemme kriittisesti ja rakentavasti, miten yrittäjät voivat tarttua maailman suuriin haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen ja sosiaalisen osallisuuden edistämiseen, sekä luoda kestäviä ja vaikuttavia ratkaisuja.
Pohdimme myös uusia tapoja rahoittaa muutosvoimaisia yrityksiä ja tukea niiden kasvua ja vaikuttavuutta. Miten yrittäjyys ja aktivismi voivat yhdessä vauhdittaa yhteiskunnallista muutosta? Mitkä ovat suurimmat esteet ja mahdollisuudet yritysten roolissa muutosvoimana? Kuinka yrittäjät voivat edistää sosiaalista osallisuutta ja rakentaa kestävämpää taloutta ja tulevaisuutta? Millaisia uusia rahoitusmalleja ja tukimekanismeja tarvitaan kestävien ja vaikuttavien yritysten tukemiseksi?
Suomessa on pitkä perinne erilaisista yhteisöllisistä yritysmalleista, jotka ovat yhdistäneet yrittäjyyden pelkän voitontavoittelun sijaan yhteiskunnallisiin arvoihin, kuten sosiaaliseen oikeudenmukaisuuteen, solidaarisuuteen ja demokratiakehitykseen. Yli satavuotinen historia yhteisyrityksistä ja tukimuodoista, kuten osuuskunnista, keskinäisistä vakuutusyhtiöistä, työttömyyskassoista, kansanopistoista, työväenopistoista ja rakennusosuuskunnista, on edistänyt suomalaista yrittäjyyttä ja taloudellista oikeudenmukaisuutta. Nämä suomalaisille ominaiset vaikuttavan yrittäjyyden muodot ovat olleet keskeisiä yhteiskunnallisen kehityksen moottoreita. Mitkä voisivat olla 2030-luvun vastineet näille?
Mikko-Pekka Hanski on Hyvän mielen ministeriön perustaja, hallitusammattilainen sekä sijoittaja ja neuvonantaja, joka keskittyy hyvän kasvun edistämiseen. Hän on myös Solovey Musicin ja Double Tap Investmentsin perustaja – molemmat toimivat Ukrainan tukemiseksi. Lisäksi hän toimii neuvonantaja Milttonilla sekä Lasten ja nuorten säätiön ja YTK:n (Yleinen työttömyyskassa) hallituksen puheenjohtajana Suomessa.
Katariina Helaniemi on vaikuttavuusjohtaja Illusian Founder Officessa, joka edustaa eurooppalaisia teknologiayrityksiä rakentaneita (esim. Supercell, Zalando, Wolt, Smartly ja Aiven) yrittäjiä. Roolissaan hän keskittyy yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen sekä pääomasijoittamisen, että kansalaisyhteiskunnan ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa tehtävän yhteistyön kautta.
Helaniemi uskoo vahvasti yrittäjyyden voimaan maailman suurimpien haasteiden ratkaisussa. Hän toimii Startup Säätiön hallituksen jäsenenä ja on aiemmin työskennellyt muun muassa Slushissa sekä kalifornialaisessa varhaisen vaiheen sijoitusyhtiö Fifty Yearsissä.
Lisäksi Helaniemi on sertifioitu joogaopettaja, jolle läsnäolo, kehollisuus ja ja yhteyksien rakentaminen ihmisten välillä on tärkeää.